Press release Maarten Vrolijk - Florentijn de Boer

February 9, 2019

Persbericht 

 

Blooming Terra 

 

Maarten Vrolijk steekt letterlijk zijn handen in de grond en speelt met elementen uit de natuur zoals olie, glas, en klei. Hij laat de aarde tot bloei komen in zijn geboetseerde keramische schalen, kleurrijke glazen vaas-objecten, en bloemrijke schilderijen en tekeningen. 

 

Blooming Terra, bloeiende aarde, is de passende titel voor de nieuwe werken van glas, keramiek, schilderijen op doek en tekeningen op papier en textiel. Hierin verbeeldt Maarten Vrolijk zijn zoektocht naar sprekende beelden waarin de schoonheid, de essentie en de kracht van de natuur tot leven komen.

 Van jongs af aan is Vrolijk gefascineerd door de natuur, met name door kleurrijke bloemen en bomen in bloei. Details die anderen niet opmerken omdat ze zo dagelijks en gewoon lijken, of van voorbijgaande aard zijn, blijven hem juist wel verwonderen. De kersenboom in de tuin van zijn ouders bijvoorbeeld, die in de lente een extravagante spektakelshow van roze bloesem toont, blijft een levenslange fascinatie in zijn werk. 

Daarin gaat het hem niet om het exact vastleggen van die natuur, om de imitatie van de echte wereld op een schilderij of keramisch object. Vrolijk speel bewust met vormen, kleuren en materialen en heeft oog voor de kleine onverwachte details. Hij gebruikt elementen uit de natuur als olie, glas, klei, aarde, vuur, wind, en oxides en boetseert, schildert en tekent daarmee zijn interpretaties van de natuur. ‘Mijn werken zijn niet aan de tekentafel bedacht. Ik zit letterlijk met mijn handen in de aarde en ga intuïtief op zoek naar de essentie van het pure materiaal, de oervorm’, zegt de kunstenaar. Vrolijk is verwonderd door de schoonheid van materiaal en vormen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan, zoals gebroken glasscherven. ‘In de glanzende en glinsterende stukjes gebroken glas ervaar ik de essentie. De textuur, structuur en transparantie geven een extra dimensie aan het uiteindelijke beeld. Of het nu de nieuwe grote vaas-objecten met kleurrijke dansende glasbloemen zijn, de ruw ingekerfde keramische objecten in allerlei oervormen, of de uitbundige schilderijen en tekeningen met bloemen en kersenbloesembomen, ze tonen de schoonheid van Maarten Vrolijks bloeiende aarde die het dagelijks leven mooier maakt. 

 

Beneden in de galerie exposeert Florentijn de Boer. Met oliepastel brengt de kunstenaar met haar handen met levendige zowel solide als vloeibare streken aan op het bewust zichtbaar gehouden ruwe linnen. Ze voegt het uiterlijk van het canvas samen met de kronkelende en dansende vormen, en zo creëert ze levendige, energieke, associatieve voorstellingen vol beweging en kleur. De geschilderde illusies zijn een reis voor het oog; door te kijken vloeit de innerlijke ervaring geleidelijk over in een fysieke waarneming.

 

Blooming Terra, solo show Maarten Vrolijk, Rademakers Gallery, Amsterdam, 28 februari – 31 maart 2019

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: 

 

Rademakers Gallery 

KNSM-Laan 291

1019 LE Amsterdam

Tel: +31 20 622 54 96

Mobile: +31 642 302 293

info@rademakersgallery.com

rademakersgallery.com

of 3