Press release Soft!

Persbericht

 

Soft!

7 juni tot en met 4 juli 2020

Opening op zondag 7 juni om 15.00

Rademakers Gallery Amsterdam

Met Mae Engelgeer, Marjolijn Mandersloot, Joana Schneider, e.a.

 

Soft! De titel van de expositie bij Rademakers Gallery verwijst met name naar het materiaalgebruik van de exposerende vrouwelijke kunstenaars en designers die zich begeven op het snijvlak van beide disciplines: Mae Engelgeer, Joana Schneider en Marjolijn Mandersloot. Ze presenteren textiele werken in alle mogelijke toepassingen, vormen, kleuren en gedaanten.

 

Mae Engelgeer maakt in opdracht van internationale bedrijven en merken vloer-  en wandtapijten die haar kenmerkende handschrift dragen en die een toegepaste functie hebben in het interieur. Voor Rademakers Gallery maakt ze een vrij werk. Haar nieuwe objecten in de ruimte zijn een vervolg op haar onderzoek waarbij ze de grenzen tussen kunst en design laat vervagen. 

 De textielontwerper borduurt voort op de serie in 2019 gepresenteerde akoestische panelen van grafische jacquard geweven textiel getiteld Lavish. Kleine teststukken die ze hiervoor weeft in het TextielLab in Tilburg als materiaal- en kleurenstudie, nam ze als vertrekpunt. 

 De mooi afgewerkte geweven stroken weeft ze nogmaals samen tot er een soort vlechtwerk ontstaat. Deze intrigerende, geribbelde driedimensionale ruimtelijke werken kenmerken zich door hun esthetische composities en subtiele kleuren waarbij de zachte kleurencombinaties verrassend worden verweven met bijvoorbeeld gouddraad of een turquoise of mintgroen garen. Kenmerken die het werk van Mae Engelgeer zo bijzonder en herkenbaar maken. 

Haar idee is om een aantal afzonderlijke one offs te presenteren die samen een geheel vormen. Door de volumineuze hangende, liggende of staande textiele werken te combineren met bijvoorbeeld marmer of onyx als drager, zorgt ze niet alleen voor een elkaar versterkende contrastrijke mix tussen harde en zachte materialen, maar levert het spannende en verrassende architectonische objecten op, sieraden voor de ruimte.

Pluisplafond

Ook de jonge kunstenaar Joana Schneider vervaardigt een ruimtelijk textiel werk. We kennen haar serie krachtige, dramatische en aandoenlijke maskers van kleurig gerecyclede visserstouwen en -netten uit de haven van Katwijk. Maar ze ontwikkelt zich verder, haar werk wordt steeds grafischer en abstracter. Speciaal voor Soft! creëert ze een tapijt. Niet voor de vloer en ook geen wandkleed maar een tapijt voor het plafond. Haar eerste ruimtelijke installatie lijkt te zweven als een ruimteschip en is gebaseerd op haar eerdere werk Pluis. De titel refereert aan de reeks lange dunne slierten van polypropyleen die vissers onder de netten vastknopen tegen het beschadigen van de vissersnetten wanneer deze over de zeebodem slepen. Joana maakt er een gelijknamig plafondwerk mee, dat net als de wandwerken in een constructie wordt opgehangen en de suggestie van beweging meekrijgt. Een installatie die wappert in de wind of druipt, en waar de bezoeker voor het eerst onderdoor kan lopen. 

Dubbelzinnig

Net als Mae en Joana maakt Marjolijn Mandersloot monumentale werken. Door het opblazen van proporties, het weglaten van details of het uitlichten van figuurdelen, speelt ze met de kijker. 

 Voor Soft! toont ze nieuw werk dat ook nu weer zorgt voor een aangename verwarring, een humoristische twist. Zo bestaat Beastie Boys uit de stokstaartjes in de gedaante van stoere puberjongens, wiens leren jasjes en broeken lijken te zijn gekneed uit klei maar zo zacht zijn als leer en koeienhuid. Een schattig welp-achtig dier heeft meer dan levensechte proporties en lijkt zich te camoufleren met een gestippeld vel van zachte, plooibare koeienhuid. Marjolijn Mandersloot geeft dieren herkenbare menselijke gedaanten en houdingen, speelt een spel met proporties en materiaaluitdrukkingen waardoor haar unieke en vaak aandoenlijke karakters ons op het verkeerde been zetten. In de verrassende tactiliteit van de werken schuilt de aantrekkingskracht waarbij de beleving van het materiaal doorgaans tegengesteld blijkt aan de ‘echte’ ervaring. Zo vervaardigt Mandersloot zware bronzen beelden die lijken te zijn gemaakt van vloeibaar kaarsvet, zacht rubber of aaibaar leer. Dit keer keert ze het om: de objecten lijken massief maar zijn vervaardigd van leer en dierenhuid en ademen een ambachtelijke luxe. Dubbelzinnigheid verdringt herkenbaarheid en prikkelt de kijker tot nieuwe interpretaties. Met de vraag: zien we wel wat we denken te zien?, verleidt de kunstenaar ons om de grens tussen verbeelding en realiteit te onderzoeken. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: 

Rademakers Gallery 

KNSM-Laan 291

1019 LE Amsterdam

Tel: +31 20 622 54 96

Mobile: +31 642 302 293

info@rademakersgallery.com

rademakersgallery.com