Press release Art Rotterdam

Joana Schneider & Florentijn de Boer 

Rademakers Gallery

Art Rotterdam - stand 69

Van Nellefabriek
6 t/m 9 februari 2020

 

 

 

PERSBERICHT RADEMAKERS GALLERY

 

Florentijn de Boer en Joana Schneider. Twee jonge, vrij recent aan de KABK afgestudeerde vrouwelijke kunstenaars die niet alleen na hun afstuderen een vliegende start maken, maar beiden op totaal verschillende wijze kiezen voor het creëren van monumentale en kleurrijke werken, waarbij de natuur, duurzaamheid en hergebruik een rol spelen. Rademakers Gallery presenteert nieuw werk van deze twee veelbelovende kunstenaars tijdens Art Rotterdam.

 

Het meest recent ontwikkelde concept waar Joana Schneider (1990) onderzoek naar deed, is het samenbrengen van een ongebruikelijke combinatie: touw en beton. Tijdens Art Rotterdam toont ze dit nieuwe werk dat grafischer en abstracter is dan haar eerdere organisch gevormde krachtige en theatrale maskers van kleurige gerecyclede visserstouwen en netten uit de havens. 

 

Lappendeken van touwtegels

In haar nieuwe werk legt ze weer haar liefde vast voor het ruwe, verweerde touw en de netten die sporen van gebruik en olie in zich dragen. Ook laat ze zich inspireren door dezelfde omgeving: de haven van Rotterdam. ‘Ik raakte onmiddellijk gefascineerd door de gestapelde en in prachtige kleuren uitgevoerde containers die je daar rijen dik aantreft’, zegt de kunstenaar. 

 

Het resulteerde in een vijf bij tweeënhalve meter grote kleurige lappendeken van touwtegels. Die vervaardigde ze door rechthoekige mallen te vullen met beton en daarin vervolgens zorgvuldig kleine stukken gesneden visserstouw te leggen. 

Zo geeft Joana afgedankte materialen een mooi nieuw leven buiten de zee. ‘Mijn drijfveer is om met duurzaam, lokaal ‘geoogst’ materiaal te werken waarbij ik geen water of energie nodig heb om het tot garens te verwerken’ zegt ze.

 

Net als Joana Schneider ontwikkelt ook Florentijn de Boer (1993) zich razendsnel. Haar  schilderijen worden steeds verhalender en gelaagder. De nieuwe werken die Rademakers Gallery toont, zijn opgebouwd uit composities van talloze verfijnde en gedetailleerde zwart-wit tekeningen die fragmenten weergeven uit een imaginaire realiteit. Ze gebruikt deze ingezoomde amorfe vormen uit fantastische en vervreemdende werelden, zoals het magisch realisme, sciencefictionfilms, kunstboeken, gedichten, graphic novels, de mythologie, Japanse Mangaboeken, en de cyclische patronen in de natuur, die ze op haar doeken in lagen over elkaar legt. Zo ontstaan nieuwe Illusionaire stripachtige verhalen die ze met haar handen als ‘kwast’ met oliepastel op ruw linnen aanbrengt.

 

Phantomride

Ook toont de kunstenaar de omvangrijke publicatie getiteld ‘Phantomride’ De titel verwijst naar een aan het einde van de 19e eeuw populair filmgenre in Groot-Brittannië en de VS. Hierbij was de cameraman aan de voorzijde van een voertuig vastgebonden zodat hij het spoor en het landschap kon filmen. Daardoor was het net een ‘spookrit’; de beweging leek te komen vanuit een onzichtbare kracht.

In de in risoprint gedrukte publicatie heeft Florentijn tekeningen en details uit tekeningen gebundeld die voorafgaan aan het maken van een schilderij. Het is daarmee een autonoom kunstwerk; een nieuwe extra drager van haar verhalen. Net als in Phantomride toentertijd, biedt de kunstenaar de toeschouwer de gelegenheid door haar tekeningen en schilderijen te reizen.

 


-------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: 

Rademakers Gallery 

KNSM-Laan 291

1019 LE Amsterdam

Tel: +31 20 622 54 96

Mobile: +31 642 302 293

info@rademakersgallery.com

rademakersgallery.com