Press release PAN Amsterdam

PERSBERICHT RADEMAKERS GALLERY

 

PAN AMSTERDAM 

Rademakers gallery (stand 3)

24 november-1 december 2019

Amsterdam RAI, Hal 8, Europaplein, Amsterdam

 

 

Rademakers Gallery presenteert nieuw werk van onder andere Maayke Schuitema Sebiha Demir, Florentijn de Boer, Joana Schneider, Floris Wubben en Diederik Schneemann. 

 

Vrouwelijke kunstenaars, duurzaamheid en cross overs tussen design en kunst, dat zijn de drie pijlers van Rademakers Gallery. Ook Tijdens PAN Amsterdam presenteert de galerie een bont, divers en kleurrijk gezelschap van gerenommeerde kunstenaars en designers zoals Barbara Nanning, Beppe Kessler, Studio Job en Tomas Libertiny. Daarnaast brengen zij een primeur: vijf opkomende jonge talenten onder wie Joana Schneider, Florentijn de Boer, Sophie Steengracht, Petra Hart en Onno Adriaanse.

 

Pien Rademakers heeft in haar galerie een prominente rol gegeven aan het werk van vrouwelijke kunstenaars. “Er worden, ook op beurzen als deze, nog altijd veel te weinig vrouwelijke kunstenaars getoond, terwijl er zoveel talent is”, weet ze. Ze zet haar missie kracht bij door tijdens PAN maar liefst acht getalenteerde vrouwelijke kunstenaars en designers in de schijnwerpers te zetten. En dat niet alleen: ook jong talent dat een nieuwe eigentijdse mentaliteit laat zien in verrassend en zelfs spannend werk.   

 

Daarnaast heeft Pien Rademakers als een van de weinigen, een galerie die werk op het snijvlak van kunst en design toont, omdat het haar overtuiging is dat de spannende mix tussen deze twee artistieke disciplines elkaar beïnvloeden en inspireren. Daarbij ligt de nadruk op ‘sustainable art’: kunst en design dat niet alleen over hergebruik gaat, maar ook over duurzaamheid en materialiteit. 

 Zoals Sebiha Demir, die sculpturen van dieren maakt uit een onconventioneel materiaal: gebruikte kogelhulzen. Joana Schneider die afgedankte touwen en netten van Katwijkse vissers hergebruikt voor haar enorme wand- en vloersculpturen. En designer Diederik Schneemann die in afgedankte materialen de schoonheid ziet en deze upcyclet tot chique kasten en kroonluchters.

 Joana Schneider laat drie nieuwe monumentale werken zien: Baby you know (moeder en zoon) en het equivalent daarvan (vader en dochter) als ook een interpretatie van ‘De drie wijzen’. Haar huidige werken gaan over het gevoel dat religie bij mensen kan oproepen, zegt de kunstenaar. “Deze zomer bezocht ik de katholieke Wieskirche in Beieren. In de basiliek voelde ik dat er een verband kon zijn tussen het goddelijke gevoel dat ontstaat als je omringt bent door deze weldadige en overdadig versierde architectuur en het sublieme gevoel dat vissers kunnen hebben wanneer ze op open zee zijn.” In deze nieuwe wandsculpturen die ook weer vervaardigd zijn uit kleurrijke gerecyclede visserstouwen en -netten uit de haven van Katwijk, onderzoekt zij wat er gebeurt als ze deze twee concepten bij elkaar brengt.

 

Andere kunstenaars gebruiken nog ongebruikelijker materialen. Geïnspireerd door de toenemende bedreiging van de mens voor het voortbestaan van exotische dieren en de dubbelzinnige relatie tussen mens en dier, gebruikt Sebiha Demir kogelhulzen die ze een nieuw leven biedt in haar dierlijke sculpturen, zoals te zien is in de moeder en (rollende) babyzeehond. Haar materiaalkeuze versterkt het contrast tussen de ernst van haar boodschap en de aandoenlijke gorilla's, olifanten en panters met ogenschijnlijk aaibare vachten en speelse houdingen.

 Diederik Schneemann speelt met het gegeven ‘waarde’. In geld uitgedrukt zijn afgedankte luciferdoosjes of parfumflesjes van weinig waarde, maar de liefde waarop ze zijn verzameld is bijzonder waardevol. Hij geeft afgedankte materialen en weggeborgen verzamelingen meerwaarde, zoals in zijn voor het eerst getoonde Essence chandelier: van 650 parfumflesjes met gouden doppen vervaardigt hij een glinsterende kroonluchter. Een verzameling kleurrijke lucifersdoosjes uit de periode 1965-1995 weerspiegelen een tijdsbeeld in een imponerende kast: Matchbox King cupboard, en de blauw witte smurfen – die vroeger met de hand werden beschilderd in China -  lenen zich uitstekend voor de toepassing in een Smurfen-Mingvaas.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: 

Rademakers Gallery 

KNSM-Laan 291

1019 LE Amsterdam

Tel: +31 20 622 54 96

Mobile: +31 642 302 293

info@rademakersgallery.com

rademakersgallery.com