Art and Design

11 July - 4 September 2020
Overview

Groepsshow met Kiki & Joost, Mae Engelgeer, Caroline Van Hoek, Pien Post, Joana Schneider, Lex Pott, Onno Adriaanse, Barbara Nanning, Diederik Schneemann, Beppe Kessler, Ted Noten en Studio Job.

 

Rademakers Gallery toont deze zomer weer een bont gezelschap van kunstenaars en designers tijdens de tentoonstelling Art & Design. Van 11 juli tot en met 5 september laten zij een rijkdom aan tactiele en kleurrijke werken zien waarbij een diversiteit aan materialen, technieken en toepassingen zijn ingezet. Van het kleinste sieraad tot een enorm wandtapijt.

 

De groepsshow toont nieuw en bestaand werk, jonge en gevestigde namen, reeds aangesloten kunstenaars en designers en nieuwe aanwinsten. Zoals Kiki & Joost die een aantal items uit de collectie getiteld: Civilized Primitives tonen. Zoals de naam het al zegt, zijn het moderne interpretaties van zogenoemde primitieve meubels die de ontwerpers uit brons geanodiseerd aluminium (en textiel) hebben vervaardigd en waarvoor ze aantoonbaar inspiratie hebben opgedaan in hun eigen bosrijke omgeving in Eindhoven. De serie grillig gevormde meubels bestaat onder andere uit een ligbed met A-vormig frame, een bureaulamp die verstelbaar is door een scharnier in de twee kruisende takken, een spiegel en een klok die - net als een katapult - wordt vastgehouden door een Y-vormig takje. Vanuit de overtuiging dat ontwerpers de verantwoordelijkheid hebben om te laten zien hoe de menselijke wereld interacteert met de natuurlijke wereld, tonen Kiki & Joost een eigen interpretatie daarvan. Ze laten de inventiviteit van mensen die in het wild moeten overleven zien, die net als zij, met simpele vormen en materialen waardevolle ontwerpen creëren.

 

Folklore en kinky touw

Takken worden verbonden, garens en touw kunnen worden geweven tot textiele werken die soms aan de muur hangen en zich soms hebben losgeweekt van de wand om als zelfstandig functionerend object in de ruimte te staan. De jonge Pien Post die hier een jaar geleden haar Objact-meubels toonde, werkt nu met een materiaal dat haar al jaren fascineert en dat ze zelf een nogal banaal materiaal noemt. Hoewel, touw heeft in ons collectief opgeslagen geheugen een rijke reeks aan connotaties gekregen: het refereert immers niet alleen aan handwerk, folklore, en praktisch gebruik, maar ook aan fetish en kinky bondage. Post heeft het materiaal uit elkaar gehaald en er op verschillende manieren mee geweven tot een functioneel ontwerp. In de Synthesis Lamp van gekleurd polyester touw met ledverlichting gaf ze het materiaal een nieuwe waarde.

 

Ruimtelijke allure

De bekende textielontwerper Mae Engelgeer maakte, in tegenstelling tot werk in opdracht, voor Rademakers Gallery een serie vrij werk. Haar nieuwe unieke objecten in de ruimte zijn een vervolg op haar onderzoek waarbij ze de grenzen tussen kunst en design laat vervagen. Het resulteerde in vorig jaar gepresenteerde akoestische panelen van grafisch jacquard geweven textiel getiteld Lavish. Een van die one offs is het volumineuze textiele werk getiteld Radiant dat een intrigerende, geribbelde driedimensionale ruimtelijke allure heeft. Ook voor de andere werken als de Rainbow en Class Wafel-panelen, zijn de esthetische composities en subtiele kleuren kenmerken die het werk van Mae Engelgeer zo bijzonder en herkenbaar maken. 

 

Gouden sushi

Zoals Engelgeer sieraden voor de ruimte maakt, en ook Ted Noten het begrip sieraden heeft opgerekt, presenteert de galerie voor het eerst kleine gouden juwelen van Caroline Van Hoek. Na tien jaar een galerie in Brussel te hebben gerund, besloot ze in 2017 zelf sieraden te gaan maken, mede vanuit een behoefte een ander hedendaags geluid te laten horen. In haar werk spelen emotie, spontaniteit en imperfectie een rol; onvolmaaktheden worden juist getoond. De serie gouden sieraden is geïnspireerd door eten. Zoals meer mensen wierp Van Hoek zich tijdens de lockdown meer nog dan voorheen op het koken; aan haar in de keuken geplaatste werkbank ontsproten zich gouden armbanden, ringen met wortels, aardbeien, sushi en bestek.

 

Samen met de werken van handgeblazen glas, gekleurde gevlochten riemen, duizenden luciferdoosjes, insecten, edelstenen en zilveren pillen, is Art & Design een rijke, intrigerende en inspirerende expositie.

 

Works