Paper Works

February 13, 2020

Paper Works

1 Maart - 16 Mei 2020


Rademakers Gallery, KNSM-Laan 291, 1019LE Amsterdam

 

Tijdens de tentoonstelling Paper Works tonen wij een selectie van de nieuwste kunstwerken gemaakt van- of geschilderd op papier. Er is een verscheidenheid aan kunstenaars met een diversiteit aan technieken te zien. Zoals collages van Martijn Hesseling, gemaakt met een techniek waarbij met lak behandelde kranten op transparante plexiglas platen de plaats van verf hebben ingenomen. Maar ook nieuwe sculpturale luchtschepen van Jeroen van Kesteren, welke zijn gemaakt van karton en papier, en die ons herinneren aan een vergeten wereld. Daarnaast tonen wij een reeks 3-dimensionale papieren sculpturen van Colette Vermeulen, alsmede grote uitgesproken zwart-witte linosnedes van Maayke Schuitema, gedrukt op Japans Kozo papier, waarin krachtige vrouwen centraal staan.

 

Martijn Hessling maakt zijn complexe composities van slechts kranten en lak. Beginnend met een vel helder plexiglas als zijn canvas, bouwt Hesseling zijn werken van achter naar voren, of van onder naar boven, door elk afzonderlijk element van de afbeelding zorgvuldig te knippen en te lakken.


Wanneer gelakt, wordt de “negatieve ruimte” van de afgedrukte pagina transparant gemaakt terwijl de afgedrukte tekst en afbeeldingen behouden blijven. Hesseling gebruikt de witruimtes van de pagina als zijn highlights en plaatst laag op laag van het resterende afgedrukte materiaal als zijn schaduwen, verlopend van kleur. Terwijl zijn techniek highlights bouwt uit transparantie, komen de helderheid en details van het werk eigenlijk van de muur en niet van het oppervlak van het werk zelf, waardoor een diepte en gloed ontstaat die van binnenuit komt.

Kunstenaar Jeroen van Kesteren heeft vergeten dromen en avonturen uit een toekomstig verleden gevonden en samengebracht in The Orphanage for Lost Adventures; een verzameling prachtige en gedetailleerde19e-eeuwse fantasievliegtuigen en luchtschepen. Elk object vertelt zijn eigen verhaal en nodigt je uit om een ​​vergeten wereld binnen te stappen uiteen industrieel Victoriaans tijdperk, waarin de liefde van Van Kesteren voor alles met klinknagels, onlosmakelijk verbonden is aan perfectionistisch enthousiasme.


De diverse objecten in zijn serie Orphanage for Lost Adventures weerspiegelen de nostalgische overblijfselen van de neo-Victoriaanse beweging en bevatten retro-futuristische technologieën die te vinden zijn in de literaire werken van H. G. Wells en Jules Verne. Elk aspect van het vliegtuig is zorgvuldig vervaardigd, uniek en fantasierijk. Je zou het niet zeggen, maar de miniatuurmodellen zijn gemaakt van papier, karton, aluminiumfolie en lijm. Van de kleine gaatjes in de vleugels tot de verschillende spaken, pijpen en ladders: het delicate materiaal verandert in robuuste vleugelvinnen, stoommachines en huidplaten.

Maayke Schuitema werkt met grootschalige linosnedes, die met de hand worden afgedrukt op Kozo-papier dat speciaal voor haar is gemaakt in de prefectuur Kochi in Japan. Maayke's huidige werk is directer dan ooit. Ze vertelt in haar werk over zwart-wit fotografie en de affichekunst; het propageert, communiceert en stimuleert reflectie. De krachtige vrouwen in haar duidelijke zwarte grafische lijnen komen heel direct binnen in geest en hart.


Haar oeuvre heeft betrekking op haar eigen leven en is daarom leesbaar als een biografie. De kunstwerken weerspiegelen het delicate evenwicht tussen privé en publiek; Maayke's rol als dochter van een bipolaire moeder, haar eigen moederschap, haar positie als kunstenaar, haar vermogen als partner en haar betrokkenheid bij de vrouwenbeweging. De verbinding tussen de uitdrukking van lichaamshoudingen, empathie en gemoedstoestanden zijn belangrijke tendensen en visuele elementen in haar werk.

 

Colette Vermeulen werkt als een multidisciplinaire kunstenaar en ontwerper. Als voormalig modeontwerpster heeft papier bewezen een geweldig medium voor Colette te zijn, waarmee ze een spontane, directe en instinctieve uitdrukking aan ideeën geeft. Colette is geïntrigeerd door de handgemaakte, ruwe en tot op zekere hoogte ongeraffineerde basismaterialen, die rechtstreeks verwijzen naar de oorsprong van het product en de maker, de handarbeid en het ambachtelijke aspect van elk ontwerp tonen.


Elke vorm in de natuur kan teruggebracht worden naar pure elementaire vormen zoals cirkels en driehoeken. Deze vereenvoudigde vormen en rijke texturen zijn haar signatuur, zoals we kunnen zien in haar reeks driedimensionale sculpturen van papierpulp in de zachte tinten van een zonsondergang ... Alle elementen van een landschap ontleden, ze organiseren en in nieuwe vormen inlijsten is een transactie van de echte wereld naar haar interne belevingswereld.

Add a comment