Art and Design

September 6, 2019
Art and Design

 

Ze speelt met het concept van normalisering. Wat is normaal en abnormaal in onze cultuur waarin meubels in onze interieurs een karakter toebedeeld hebben gekregen, en voldoen aan de door ons geformuleerde normen en waarden.

 Voor haar afstudeercollectie "OBJACT" - stoelen, tafels, een tapijt en een pronkkast - gebruikte ze verhalen, tekens en symbolen. 

Door het gebruik van iets simpels als Nederlandse gezegdes, laat Pien ons beeld van vertrouwde archetypische ontwerpen waarmee we ons omringen, en de eigenschappen die we collectief aan die objecten hebben toegeschreven, wankelen. Zonder belerend, aanvallend of afkeurend te zijn.

 Zo wordt ‘Een lijk in de kast vinden’- een onaangename vondst – gekoppeld aan een Hollandse kabinetkast die zowel bewaart, verbergt als pronkt met neergezette objecten. Ze zet ons aan het denken over de manier waarop we naar het meubel kijken. We zien de schoonheid, verheerlijken onze geschiedenis, maar tegelijkertijd is het gemaakt van tropisch hardhout en er staan gestolen schatten uit de voormalig koloniën met trots in uitgestald. Door het zogenoemde moiré-effect brengt Pien de schoonheid  van de pronkkast en de vervreemding/ongemakkelijkheid en het verhaal erachter samen. 

Gezegdes als ‘De poten onder iemands stoel wegzagen’, ‘Iets niet onder stoelen of banken steken’, en ‘Om de tafel zitten’, zijn ook een metafoor: stoelen staan voor ‘positie’, de tafel voor ‘gesprek’. De stoelen hebben geen voorpoten, en kunnen alleen functioneren als de tafel ze support. Zonder ondersteuning van de tafel, ben je uitgesloten van de discussie aan tafel. Wie mag er aan tafel zitten en wie bepaalt dat, is de vraag die ze stelt. 

 

  

Onno Adriaanse (1991), in 2016 afgestudeerd aan  de Design Academy
Eindhoven is een multidisciplinair 
ontwerper die verrassende kunstinstallaties en meubels maakt. Hij combineert vaak contrastrijke materialen als massief ogend foam en een dunne transparante constructie voor de Cork Bench. Of  hooggepolijst messing en eikenhout voor de Echo Console. De materialen vereisen elk een ander werkproces en vormen samen harmonieuze en spannende ontwerpen. 

Vaak komt een ontwerp intuïtief tot stand. Meestal is een materiaal het begin van een nieuw ontwerpproces, waarbij de eigenschappen als leidraad worden gebruikt en niet een schets of een computertekening. Voor het arbeidsintensieve met de hand gemaakte Echo Console bijvoorbeeld, vormen de messing poten het uitgangspunt. De poten worden zorgvuldig in hun vorm geklopt met een hamer. De ontwerper reageert op wat er ter plekke gebeurt en bepaalt aan de hand daarvan dat het blad van eikenhout moet zijn. Met een megsel van

staalwol en azijn kleurt hij de houtvezels van binnenuit waardoor het zwart uitslaat. Het subtiel balancerende gladde zwarte blad matcht perfect met het glanzende geklopte messing. Ook Delta Miror – Herodotus (naar de Griekse historicus en uitvinder van de werelddelta) fascineert. De enorme objectachtige spiegel met een meanderende  rivier van hout dat zo spiegelglad is als het water komt samen met messing zo heuvelachtig als het land. 

 

 

Add a comment