Barbara Nanning

July 16, 2019
Barbara Nanning

Barbara Nanning experimenteert al haar hele werkzame leven met kleuren, vormen, en technieken en laat de eeuwige beweging en groei verstillen en stollen in haar glazen objecten. Het is vaak moeilijk te doorgronden hoe de kunstenaar de intrigerende gelaagde werken heeft vervaardigd als een bouwwerk uit talloze stukjes. Niets is wat het lijkt, ze speelt met beweging, transparantie, de huid, reliëfwerking, en reflectie en absorptie van het licht. Ze zet de kijker regelmatig op het verkeerde been. Soms, net als bijvoorbeeld de kunstenaar Anish Kapoor doet, blijkt een gat in het midden van een glasobject bij nadere bestudering gezichtsbedrog te zijn.

 

Limited edition

Rademakers Gallery toont 25 van die glaswerken uit het (kleur)rijke oeuvre van Nanning. Daarnaast maakt de kunstenaar speciaal voor de galerie een limited edition van negentien stuks van het Epreuve d'artist object (18x19x13 cm). Dit verzamelaarsobject is te koop bij de galerie voor 950 euro bij voorinschrijving. Het bloemvormige object is vervaardigd van Alexandrit-glas, een glassoort die door polarisatie, daglicht of kunstlicht, van kleur verandert. Door toevoeging van het relatief zeldzame en beperkt toegepaste halfmineraal Alexandrit verandert het object van violet (daglicht) naar lichtblauw (kunstlicht).  

 

Verre églomisé

Rademakers toont objectachtige schalen getiteld Verre églomisé (2002-2019). Sinds 2001 gaat Nanning elk jaar naar Novy Bor in Tsjechië, dat bekend staat vanwege de hoge kwaliteit, de bijzondere kleuren, en de zeer getalenteerde blazers en slijpers. Ze werkt er met een vaste meesterslijper Aleš Zvěřina. Het vergulden van glas, een vergeten decoratietechniek, past ze in deze serie toe. Het glanzende satijnachtige goud verrijkt letterlijk en figuurlijk de sensuele binnenvormen van de schalen.

  

Eeuwige Lente

De microscopische kijk op de natuur en bloemvormen zijn vaak een inspiratiebron, zowel op aarde als onder water. Zo bestaat de serie Eeuwige Lente uit wand-, tafel- en vloerobjecten waarvan geblazen en handgevormde melkwitte glazen takken uit polyester afgietsels van knoesten van knotwilgen steken. Andere kleuren glazen sprieten lijken weer op koralen of wuivende zeeanemonen.

 

Monografie

Gelijktijdig verschijnt eenNederlands- en Engelstalige monografische studie over het leven en werk van Barbara Nanning. Bij beide locaties zal het boek worden gepresenteerd; bij Rademakers zijn honderd gesigneerde exemplaren van de Nederlandstalige versie beschikbaar.

Barbara Nanning - Eeuwige beweging. 40 Jaar keramiek, installaties en glaskunst, Titus M. Eliëns, Zwolle 2019; € 22,50.

Add a comment