North Sea Jazz

Rademakers Gallery, North Sea Jazz Festival, Hudson Hall van de Ahoy in Rotterdam, 12-14 juli 2019.
July 6, 2019
North Sea Jazz

Deze laatste jonge en getalenteerde kunstenaar wordt nagenoeg overal opgemerkt. Joana Schneider (1990) gebruikt haar achtergrond als textiel- en modevormgever om enorme kleurrijke maskers te creëren van zes centimeter dik touw van gerecycled polypropyleen en garens van gerecyclede PET-flessen. Haar krachtig gevormde koppen hebben dramatische, theatrale, aandoenlijke en clowneske uitdrukkingen en dragen stuk voor stuk de sporen van hun eerdere leven in de zee, zoals olieresten.

 

Om deze metershoge zware maskers te maken verbleef de kunstenaar dagenlang in de haven van Katwijk. Hier liet ze zich inspireren door de vissers en de visnetvlechters, wiens technieken en het ambacht ze vertaalde in een eigentijdse textieltechniek. De visnet- en touwvlechters werden zowel haar leermeesters als de leveranciers van hun restmateriaal.

 

Voor de Rotterdam Contemporary Art Fair maakte ze drie nieuwe werken die afwijken van haar eerdere serie maskers getiteld Totem, die barstten van de kleuren. Schneider koos voor de uitdrukking: ‘Na ons de zondvloed’ als thema ‘(ofwel Après nous, le déluge’, de historische opmerking vanMadame de Pompadour aan Lodewijk XV na een nederlaag tegen de Pruisische koning). ‘Die uitdrukking inspireerde me zowel letterlijk als figuurlijk bij het maken van de nieuwe serie. De uitdrukking betekent dat het niet veel meer uitmaakt wat er gebeurt als jij van de wereld bent verdwenen. Die zorgeloze houding is gevaarlijk in deze tijd waarin de vervuiling en de plastic soep in de oceanen een wereldprobleem zijn, waar we juist de verantwoordelijkheid voor moeten nemen’, zegt ze. ‘Heel letterlijk gaat het over vloed, over water, het refereert aan de zee en de vissers en dus aan mijn werk. En tot slot: als je de uitdrukking googelt krijg je allerlei fascinerende mystieke beelden te zien die geïnspireerd zijn door deze uitspraak.’

 

Bij dit thema past een meer masculiene en dramatische uitstraling van de maskers, vindt Schneider. Ze gebruikte touw in de kleur zwart en mixt die met bruintinten in deze verhalende serie van twee maskers en een vloersculptuur. Vanwege het gebruik van het glanzende zwart, zoals de veren van een raaf, vallen de structuren en schaduwen meer dan ooit op in de dramatische, wat treurig ogende dierlijke koppen.

Add a comment